Halal Certificaat
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühü
Wat is Halal?
In de naam van Allah الله
Allah’s naam moet worden uitgesproken over het vlees als dank tijdens het slachtproces; elk dier dat geslacht is in de naam van een andere afgod kan nooit als halal worden beschouwd.
Halal-producten zijn in essentie producten die geschikt zijn voor consumptie door moslims volgens de islamitische wetten. De wetten vereisen dat alleen bepaalde soorten vlees gegeten mogen worden en dat het vlees op een bepaalde manier bereid moet worden. Het is ook essentieel dat halal voedsel niet bereid wordt met niet-halal voedsel, omdat er een risico op kruisbesmetting bestaat als een chef per ongeluk hetzelfde mes gebruikt om verschillende soorten vlees mee te snijden, bijvoorbeeld.
Volgens de islamitische wet zijn sommige stoffen ongeschikt voor consumptie, ofwel vanwege hun aard of vanwege de manier waarop ze zijn behandeld of geslacht. Daarom wordt al het halal vlees bereid volgens strenge richtlijnen.
Alcohol
Moslims dienen geen enkele vorm van alcohol te consumeren, en daarom kan halal voedsel niet bereid worden met enige vorm van alcohol of alcohol bevatten in sauzen.
Varkensvlees & gelatine
Vlees en gelatine van varkens is niet toegestaan, dus er bestaat niet zoiets als halal varkensvlees. Halal vlees mag nooit in contact komen met varkensvlees of iets anders dat in contact is geweest met varkensvlees om besmetting te voorkomen.
Bloed
Bloed wordt beschouwd als schadelijk om te consumeren; als onderdeel van de bereiding moet halal vlees volledig worden ontdaan van bloed, wat ook het vlees langer vers houdt.
Carnivores
Halal vlees mag nooit vlees van carnivoren of roofvogels bevatten of ermee in contact komen.
Aas
Mensen zouden geen voedsel moeten bereiden van een reeds dood dier. Daarom wordt vlees op halal wijze gedood als integraal onderdeel van het slachtproces; de meeste westerse bereidingen doden het dier eerst en slachten het later.
Wurging, slaan, steken of aanvallen
Om als halal te worden beschouwd, moeten dieren snel en op een bepaalde manier worden gedood. Het is onaanvaardbaar om vlees te eten van een dier dat gewurgd, geslagen, gestoken of aangevallen is door andere dieren.
Dhabiha
Dit is de naam voor de halal slachtwijze, waarbij dieren worden gedood met een snelle insnijding in de keel met een vlijmscherp mes. Het dier mag nooit een ander dier zien worden geslacht, noch mag het ooit het mes zien worden geslepen. Dieren moeten vóór de slacht worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn en schoon water te drinken krijgen. Nadat ze hebben gedronken, worden ze gekeerd om richting Mekka te staan, de naam van Allah wordt uitgesproken en vervolgens wordt de keel doorgesneden en wordt het bloed uit het karkas verwijderd.
Wanneer dit correct wordt uitgevoerd, zorgt de plotselinge daling van de bloeddruk naar de hersenen ervoor dat het dier binnen enkele seconden hersendood is, en veel onderzoekers hebben vastgesteld dat Dhabiha minder stressvol en pijnlijk is voor het dier dan moderne westerse slachtmethoden. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat het vlees vers is en vrij van onzuiverheden, het dier de juiste eerbied krijgt en Allah wordt bedankt voor het verschaffen van ons voedsel.